Designmuseet beskæftiger sig med dansk design gennem tiden. Museet har også særudstillinger med f.eks. design fra andre lande (kulturer). Designmuseet kan være en øjenåbner for eleverne, i forhold til hvad design kan være - alt fra en skraldespand, en plakat, en beklædningsgenstand til et bord.
Hvad kan Håndværk og design bidrage med til designmuseet?
Inden for konceptet åben skole er der både tale om, hvad verden uden for skolen kan bidrage med i forhold til undervisningen i håndværk og design, og der er også fokus på hvordan håndværk og design kan bidrage til forskellige institutioner og virksomheder. Der er tale om en vekselvirkning hvor begge parter bidrager.
Håndværk og design kan bidrage til designmuseet på måder, hvor eleverne kommer til at interagere med institutionen i stedet for kun at være passive betragtere.
Eleverne opnår ved at deltage i produktion af fx vægtæpper, at de får en viden, som de selv har erfaret ved selv at designe og fremstille vægtæpper. Derved opdager eleverne, at de ikke kun er betragtere af verden men også deltagere og bidragere. Ydermere vil det at fremstille kultur- og designprodukter, som indgår i en oplevet kontekst, sætte elevernes eget liv ind i en kontekst, hvor de oplever at være en del af noget større uden for dem selv. På den måde er der i Hammerhøjsk forstand, tale om en selvoverskridelse mod noget større end en selv. Det vil bidrage positivt til elevernes selvopfattelse og deres oplevelse af at kunne bidrage til det eksisterende samfund.
Folkeskolensformålsparagraf:
"Stk. 2. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle."
Folkeskolensformålsparagraf:
"Stk. 2. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle."
Glæden for designmuseet ved at åbne sig op for input fra eleverne, er at deres samling af designobjekter og kunsthåndværk, bliver sat ind i en levet nutidig kontekst. Designmuseet har i mange år haft tradition for at udstille forskellige nutidige designeres arbejde. Det kunne være muligt at aftale med museet at eleverne udstiller deres processer og færdige produkter i et rum i forbindelse med en udstilling. Hvis det ikke er muligt kan vi på skolens bibliotek eller i en aula udstille elevernes produkter.
Undervisningsforløb i håndværk og design
Klassetrin: 5. klasse
Varighed: 7-8 undervisningsgange
Mål:
- Eleverne kan væve med forskellige bløde materialer.
- Eleverne kan afprøve materialer og teknikker inden for vævning.
- Eleverne kan fremstille et vægtæppe efter egne skitser.
Tegn på læring:
- Jeg kan finde inspiration i min egen hverdag
- Jeg kan finde inspiration i en udstilling af moderne/nutidige ting
- Jeg kan tegne en skitse af min inspiration
- Jeg kan tegne skitser af ideerne til mit vægtæpper, med hjælp fra min makker/lærer
- Jeg kan selvstændigt tegne skitser og udvikle ideer
- Jeg kan samarbejde med min makker om ideer til et vægtæppe
- Jeg kan afprøve forskellige væveteknikker som er blevet vist af læreren
- Jeg kan selvstændigt finde på andre måder at væve på
- Jeg kan selvstændigt udvælge hvilken væveteknik som passer til min ide.
- Jeg kan væve et vægtæppe med hjælp fra min makker og læreren
- Jeg kan selvstændigt væve et vægtæppe
- Jeg kan vise andre elever, hvordan man væver et vægtæppe.
Forløbsbeskrivelse:
1. Undervisningsgang – Introduktion til emnet inden vi tager afsted på museet. Introduktion til teknikken, vævning. Afprøvning af teknikken med forskellige materialer så som stofrester, garn mm.
2. Undervisningsgang – Eleverne skal på tur til designmuseet. Eleverne skal gå rundt og udvælge tre tæpper, som de finder inspirerende. De skal tage billeder af dem og gemme dem senere arbejde når vi kommer hjem De skal også lægge mærke til hvordan de forskellige tæpper og andre objekter er udstillet. De er delt op i makkerpar.
3. Undervisningsgang – Hjemme igen skal eleverne undersøge de tre udvalgte tæpper med fokus på hvilke farver, materialer og teknikker der er anvendt.
4. Undervisningsgang - Eleverne skal lave deres eget vægtæppe over de næste undervisningsgange. Denne undervisningsgang har fokus på idégenereringen og at udføre skitser.
5. Undervisningsgang - Idéafprøvning og produktfremstilling. Eleverne skal undersøge og vurdere, hvilke materialer der passer til deres vægtæppe ift. deres skitser. Skal det være tyndt garn eller tykke stofstrimler for at få det ønskede udtryk? Eleverne går i gang med at fremstille deres vægtæppe.
6. undervisningsgang - Produktfremstilling. Eleverne arbejder med egne vægtæpper. Læreren laver gruppeevaluering med 3-4 elever ad gangen - Hvor langt er I? Hvilke udfordringer står I med, eller har I stået med? Hvordan kom I videre? Eleverne og læreren hjælper med at finde løsninger.
7. undervisningsgang - Færdiggørelse af vægtæpper
8. undervisningsgang - Tæpperne udstilles på Designmuseet eller hænges op på biblioteket. I forskellige montre vil eleverne udstille eksempler fra arbejdsprocessen. (kilde: dannelse nu med ting)
Vi holder fernisering for forældrene eller de andre 5. klasser der serveres saftevand og kage bagt af forældrene. Eleverne kan stå ved deres vægtæpper svare på spørgsmål om deres arbejdsproces og produkt.
Alt efter behov kan forløbet forlænges med én eller flere undervisningsgange til produktfremstilling. Vægtæppernes størrelse, elevernes niveau og fordybelsesevne er bl.a. med til at afgøre, hvor lang tid forløbet tager.
Vi vil gerne have at eleverne opnår viden i forhold til forskellige væveteknikker, inden de selv skal i gang med at arbejde med den. For at kunne arbejde med vævning og eksperimentere det, kræver det en viden inden for emnet. Besøget på museet skal udvide elevernes horisont ift. teknikker og æstetisk udtryk.
Forløbet giver mulighed for at differentiere i niveau i forhold til det produkt som eleverne skal udforme. Der er forskellige teknikker, nogle lettere end andre som kan bruges og eleverne må selv vælge hvilke de vil benytte.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar